“Joan Blanques” és el nom que es dóna familiarment a la Llar Mare de la Comunitat de Jesús, que està situada en una antiga casa unifamiliar del carrer del mateix nom del barri de Gràcia de Barcelona. Bastida cap el 1916 per l’avi d’en Pere Vilaplana Puntí, fundador de la Comunitat de Jesús, fou la seva casa familiar i des dels primers temps de la Comunitat i fins ara espai per a compartir, acollir i pregar.

A partir de 1965 en Pere es reuneix en aquesta casa amb joves del barri i, amb ells, llegint i comentant l’Evangeli i fent revisió de vida va formant el grup d’amics que esdevindrà el primer nucli de la futura Comunitat de Jesús.

Fent una passa en el temps arribem al 8 de desembre de 1968, festa de la Immaculada. Aquest dia es consagra la primera capella de la Comunitat en el lloc que va ser el menjador familiar. Aquesta capella és el fruit del desig de disposar d’un espai de pregària i adoració. Des d’aquella llunyana Eucaristia fins avui la presència de Jesús en el sagrari ha estat continuada.

Actualment, i degudament reformada, la casa de “Joan Blanques” acull la secretaria de la Comunitat, l’arxiu i, des de fa poc, la Biblioteca especialitzada en la figura i l’espiritualitat del germà Charles de Foucauld. De dilluns a dijous, en col·laboració amb Càritas acull el reforç escolar que diversos voluntaris fan a un grupet de adolescents per ajudar-los a superar les dificultats que tenen amb els estudis. I tot això sense deixar de ser, sobretot, un espai d’acollida i de pregària